MANŞET!

KUR’AN NASIL OKUNUR VE DİNLENİR?

KUR’AN NASIL OKUNUR VE DİNLENİR? Karanlıklardan aydınlığa çıkalım, (Hadid 9) en doğru yolu bulalım (İsra 9) diye biz kullarına Kitabullah...

21.05.2017

FABRİKA AYARLARI?

FABRİKA AYARLARI?
1860 -1904 yıllarında yaşamış Rus düşünürlerinden Çehov:
"En tehlikeli insan tipi, az anlayan çok inanandır" demiş.
Muhteşem bir tespit!
Sadece bizde değil dünya genelinde yapılanan tarikatların, cemaatların, örgütlerin arayıp da bulamadığı, tepe tepe kullandığı insan tipi böyleleridir işte:
"Aklını iptal etmiş, sormaktan sorgulamaktan, kritik düşünceden vazgeçmiş, liderini efendisini putlaştırmış robotlar sürüsü!" yani. Bunun bizdeki karşılığı "Gassal elinde meyyitler" güruhu, davarlar sürüsüdür! "Ölü yıkayıcısının önündeki cenaze!" gibi olmak. Bu, patolojik bir vakadır. Alime ulemaya, ilme saygı ile izahı, telifi mümkün değildir.
Bizi biz yapan "akıl" gibi insani özelliklerinizi iptal ederek insanlıktan istifa ederseniz, elbette temyiz kabiliyetinizi kaybeder, iyi ile kötüyü, hayır ile şerri karıştırırsınız. Haliyle Vatikan Kıtmiri, Amerikan Köpeği, İsrail Çomar'ının ne mal olduğunu yıllarca bilemez, verdiği akıl dışı emirleri, direktifleri, talimatları anında uygular, 15 Temmuz Gecesi'nde Anadolu'ya ateşler salar, Maide 32, Nisa 93'e rağmen cinayetlerinizi dahi cihad sanırsınız mesela.
Öyle ya, bir an için aklınızı, kalbinizi dinleyip de Kainat Şarlatanı'na karşı çıkacak olsanız, Şeyh'ül Şeytan'ın şefaatından mahrum kalıp cehenneme gitmek de var işin sonunda?! Hem emretmiş ise vardır mutlaka bi hikmeti?! Kaldı ki kendi kafasından mı konuştu?! Peygamberimizden bizzat talimat aldı?! Dolayısıyla Kıtmir'ime itaat Peygamber'e, Resulullah'a itaat da Allah'adır!!! Görüyor musunuz sistemi???
"Şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır"la uyutulan, Allah'la, Peygamber'le aldatılan bir toplumun varıp toslayacağı yer işte budur:
"Gavur gördüklerine, zındık saydıklarıne fırsatını bulduğu an üzerine "Turuncu" libas giydirip tekbirler eşliğinde koyun gibi kesmek... Sivillerin arasına dalıp canlı bomba olmak... F16'yla Özel Harakat binasını vurmak... TURKSAT'da 6 görevliyi hunharca katlettikten sonra, önce içinden besmele çekip ardından bir bardak suyu çömelerek 3 nefeste içmek... Telsizle pilotlara sivilleri bombalayın talimatı verirken "Allah yardımcınız olsun! demek... Temenniyi "Amin ecmaın"le kapatmak!"
Sünnet'e uymaz, mekruhtur diye sol elleriyle ağızlarına mümkün değil bir lokma koymazlar, ama sağ elleriyle Allah'ın aziz kıldığı cana bir çırpıda alçakça kıyarlar! İşte bunlar böylesine "Takvalı Caniler"dir.
Halbuki Yaradan, böylesi hilkat garibelerini, taklitçi robotlar sürüsünü asla istemez. Tam aksine, gönderdiği Kitap ile "Düşünmez misiniz?", "Akletmez misiniz?", "Tefekkür etmez misiniz?", "Görmez misiniz?", "Bakmaz mısınız?", "İbret almaz mısınız?" diyerek tüm insanlığı araştırmaya dayalı "tahkîkî" imana yönlendirir. Hepimizi tefekküre, akıllarını kullanmaya davet eder. Ancak kalbi ve aklı ikna olduktan sonradır ki kulunun iman etmesini, mü'min olmasını ister. Zorlamaz, dayatmaz asla. Düşün, iradeni kullan ve seçimini kendin yap der Rabbimiz.
Şu ayetlere bi göz gezdirin lütfen:
.
بَلْ أَكْثَرُهُمْ لَا يَعْقِلُونَ
.
"Onların çoğu aklını kullanmaz!"
Ankebut 29/63
.
أَفَلَا يَعْقِلُونَ
.
"Akıllarını kullanmayacaklar mı"
Yasin 36/68
.
أَفَلاَ تَعْقِلُونَ
.
"Hiç akletmeyecek misiniz?"
Bakara 2/44 - Ali İmran 3/65
.
لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ
.
"Umulur ki akledersiniz!"
Bakara 2/73
.
لَعَلَّهُمْ يَفْقَهُونَ
.
"Umulur ki anlarlar!"
Enam 6/65
لَا يَفْقَهُونَ
.
"Ne yazık ki anlamazlar, kavramazlar!"
Münafikun 63/7
.
قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الآيَاتِ إِن كُنتُمْ تَعْقِلُونَ
.
"Belki akledersiniz diye mesajlarımızı açıklıyoruz."
Ali İmran 3/118
.
قَدْ فَصَّلْنَا الآيَاتِ لِقَوْمٍ يَفْقَهُونَ
.
"Biz bu mesajları hakikati kavramak isteyenler için açık ve anlaşılır kılmaktayız!
Enam 6/98
.
آيَاتٌ لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ
.
"Aklını kullanan bir toplum için ibretler vardır."
Casiye 45/5
.
كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ
.
"Düşünesiniz diye ayetlerini böyle açıklıyor!"
Bakara 2/242
.
فَمَا لِهَؤُلاء الْقَوْمِ لاَ يَكَادُونَ يَفْقَهُونَ حَدِيثًا
.
"Bu adamlara ne oluyor ki hiçbir sözü anlamaya yanaşmıyorlar!"
Nisa 4/78
.
أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا
.
"Onlara ne oluyor ki Kur'an'ı anlamaya yanaşmıyorlar? Yoksa kalpleri mi kilitli?"
Muhammed 47/24
Buna benzer daha o kadar çok ayet var ki!
Akıl, sorma sorgulama, kritik düşünce bu dinin olmazsa olmazlarıdır velhasıl. Şu ayeti defalarca yazmışımdır:
.
وَيَجْعَلُ الرِّجْسَ عَلَى الَّذِينَ لاَ يَعْقِلُونَ
.
"Ve Allah, akıllarını kullanmayanları pislik içinde bırakır."
Yunus 10/100
Resulullah ve Ashab'ı ise bunun en canlı, yaşayan numuneleridir!
Sahabe Hz. Peygamber'i dinlerlerken, kafalarına yatmayan, akıllarda soru işareti bırakan, zihinlerin meşgul eden bir durumla karşılaşırsa.
"Ya Resulallah!" derlerdi kibarca. "Bu dediğiniz Allah'tan bir vahiy mi, yoksa sizin kişisel fikriniz mi?"
Bilirlerdi çünkü, şayet söylediği Allah'tan bir ayet ise O'nun (sav) kendi hevasından, arzusundan konuşmadığını, beşer değil "Elçi" olarak hitap ettiğini hemen anlar, "semi'na ve eda'na" yani "İşittik, iman ettik" derlerdi sadece. Yok vahiy değilse eğer, O'nun (sav) da kendileri gibi bir insan olarak kimi zaman yanılmasının mümkün olabileceğini düşünür, sorularla, fikirlerini açık açık söylemekle robot olmadıklarını cümle aleme gösterirlerdi.
Örnek mi istersiniz?
Her şeyi hazır beklemeyin, açın Siyer-i Nebi türünden biraz kitap karıştırın!
Hubab Bin Münzir'in Bedir'de ordunun yerini Resulullah'a rağmen nasıl değiştirdiğini,
Uhud Savaşında Medine'de kalıp savunma yapmak yerine çoğunluğun görüşüne uyup atına binerek şehir dışına çıkmasını,
Selman-ı Farisi'yi dinleyip Ahzab harbinde Hendek kazmasını falan bi okuyun.
Resulullah'ın Hendek savaşı öncesinde Mekkeli müşriklerle ittifak yaparak Medine üzerine çullanan Gatafan Arapları'nın reisleriyle gizlice görüşmesini, Gatafanlıları caydırmak, birliklerini bozmak için Medine bahçelerinde yetişen, tarlalarında üretilen tonlarca sebze meyveyi verme (1/3'ünü) düşüncesinden (malum, الْحَرْبُ خِدْعَةٌ Harp hiledir) Ensar'ın: "Ya Resulallah! Biz bunlara kendimiz de müşrik iken, gönüllü ikramımız hariç bir tek hurma vermezdik, Şimdi Allah bizi İslam'la şereflendirmiş, Elçi'siyle desteklemişken mi vereceği? Onlara ancak kılıcımızı veririz!" demeleri üzerine fikrinden vazgeçmesini, taslak metni yırtıp çöp tenekesine atmasını falan öğrenin!
Vahiy gelmeyen konularda:
.
وَأَمْرُهُمْ شُورَى بَيْنَهُمْ
.
"Onların işleri, aralarında danışma (şura) iledir." ayetinden dolayı (şura 42/38) bütün işler "ortak akı" ile yürütülürdü çünkü. Resululah da Ashab da sadece Allah'a kul idi; birbirlerine kölelik yapmazlardı asla! Zaten "Tevhid" de bu değil miydi?
.
إِيَّاكَ نَعْبُدُ
.
"Ancak sana ibadet, kulluk kölelik yaparız Allahım!" başkasına değil! (Fatiha 5)
Ve Hz. Peygamber Ashab'ından hiçbirine: "Düşün peşime, yapışın eteğime sizi Cennete götüreyim!" dememiştir. Diyemezdi de:
.
وَمَا أَدْرِي مَا يُفْعَلُ بِي وَلَا بِكُمْ إِنْ أَتَّبِعُ إِلَّا مَا يُوحَى إِلَيَّ وَمَا أَنَا إِلَّا نَذِيرٌ مُّبِينٌ
.
"Bana ve size ne yapılacağını bilmiyorum. Ben sadece bana vahyedilene uyarım. Ben sadece apaçık bir uyarıcıyım."
Ahkaf 46/9
Hz. Peygamber'in şu ikazını hala duymayanımız varsa, buyursun duysun?:
.
يَا فَاطِمَةُ أَنْقِذِي نَفْسَكِ مِنَ النَّارِ فَإِنِّي لاَ أَمْلِكُ لَكُمْ مِنَ اللَّهِ شَيْئًا
.
"Kızım Fatıma! Kendini cehennem ateşinden kurtaracak ameller işle. Çünkü sizi Allah’ın azabından kurtarmaya benim gücüm yetmez!"
Babasının Peygamber oluşuna güvenilmemesi istenen bir durumdan, "Falancayı filancayı şefaatımla kurtaracağım"a kadar geldik iyi mi? Bu nasıl bir çürüme Allahaşkına? Bu ne menem bi müslümanlık?
Demem o ki,
Kur'an'ı anlaya anlaya okumamanın, Resulullah'ı ana kaynağından tanıyamamanın faturasını ağır ödüyoruz. Bir an önce "Fabrika Ayarları"na dönüş yapmamız gerekiyor! Azrail gelmeden, artık çok geç olmadan!
Pensilvanya Meczubu'yla aynı ligde top koşturan Efendi, Gavs, Kutup, Aktap namlı kerameti kendinden menkul diğer Şeyh'ul Şeytanlar'a körü körüne bağlılığın şirk, aklı devreden çıkarmanın kullara kölelik olduğunu anlayalım artık. Bunu anlamak için illa ki yeni 15 Temmuz'lar mı yaşanmalı?
Sakın sormak, sorgulamak, tahkik etmek, araştırmak, ikna olmak gibi faziletleri "ukalalık" olarak görmeyin. Bilakis Allah'tan başka kimseye boyun eğmemek, sadece Yaradan'a kulluk yapmaktır bu. Lütfen biraz "ukala" olun! Yoksa başkalarına köle olur, Allah muhafaza cehennemin dibini boylarız. Bu işin şakası yok. Bağışlanmayacak tek günah "şirk"tir zira. Sonra da şöyle sızlanmaya başlarız hafazanallah:
.
وَقَالُوا رَبَّنَا إِنَّا أَطَعْنَا سَادَتَنَا وَكُبَرَاءنَا فَأَضَلُّونَا السَّبِيلَا
.
"Ey Rabbimiz! Biz önderlerimize ve büyüklerimize itaat ettik, onlar da bizi yoldan saptırdılar."
Ahzab 33/67
Böyle işte... Hadi bakalım hepiniz Allah'a emanet.
M. TULUKCU
●●●

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.