MANŞET!

KUR’AN NASIL OKUNUR VE DİNLENİR?

KUR’AN NASIL OKUNUR VE DİNLENİR? Karanlıklardan aydınlığa çıkalım, (Hadid 9) en doğru yolu bulalım (İsra 9) diye biz kullarına Kitabullah...

23.05.2017

OKU YORUMUNU DA KENDİN YAP... BENİ BU İŞE KARIŞTIRMA!

OKU YORUMUNU DA KENDİN YAP... BENİ BU İŞE KARIŞTIRMA!
MUAVİYE BİN EBU SÜFYAN ve HİCR BİN ADİYY

"Vallahi eğer ölümden korktu da uzattı demeseniz namazımı daha da uzatmayı ister­dim. Hayatta kıldığım en kısa namazdır bu." Sonra şöyle dua etti: "Allah'ım! Küfe aleyhi­mize şahitlik etti, Şam bizi öldürüyor. Bizi öldürseniz de bu yolda öldürülen bir cengâver olurum; köpeklerin parçaladığı adam olurum."   Hz. Hicr Bin Adiyy
İktidara geldikten sonra Muğire Bin Şube'yi Kufe'ye vali tayin eden MUAVİYE ona şu tavsiyeyi yapıyordu:
"Ali'ye sövmekten Osman'ı sevmekten geri kalma." Vali Mugire, hutbeye çıkıp sözünü sahabeye lanet ve küfürle bitirince orada bulunan Hicr Bin Adiyy şöyle bağırdı:
"Bilakis Allah'ın lanetine siz daha layıksınız"
Çok değil daha on yıl öncesine kadar halifeler halkı Al­lah'ın gazabıyla korkuturken şimdi Allah'tan başkalarıyla korkutuyorlardı. Vali'nin Hz. Hicr'e cevabı:

"Yazıklar olsun sana ey Hicr! Ben senin valinim. Sul­tandan kork, sultanın gazabının ve saltanatının seni ve senin gibileri helak etmesinden kork."
Bu sahneler artık her cuma yaşanıyordu. "Hicr'i öldür." teklifine Mugire Bin Şube şöyle karşılık verecektir:
"Muaviye dünyada saltanat sürsün diye Mugire ahir ette azap çekemez!"
Hz. Hicr'in sahabe arasında sevilen biri olması ve mut­taki kişiliği, yönetimi ona ilişmekten sakındırıyordu. Küfe valiliğine Muğire azledilip îbn-i Ziyad getirilince yaptığı ilk iş Hz. Hicr ve arkadaşlarını tutuklayıp Şam'a yollamak oldu.
 Muaviye, suç­ları Hz. Ali'ye sövme teklifini reddetmek olan bu 11 kişiyi mahkeme ettirir. Mahkeme sonucunda Kadı Şureyh "Hicr'n kanı ve malı haramdır." kararını verir. Bu hükme rağmen Muaviye öldürülmesini emreder. Öldürülmeden önce son bir hak daha tanınır: Eğer sahabeye hakaret ederse canı ba­ğışlanacaktır. "Ben Rabbimin razı olmadığı bir sözü ağzıma alamam." diyen Hz. Hicr, sövgü teklifini kabul etmeyen arka­daşlarıyla birlikte Merc-i Azra denilen yerde katledilir.
Bu kafileden Abdurrahman b. Hasan'ın katledilişi çok daha korkunçtu. Muaviye onu "cezasını ağır bir biçim­de sen ver." diye İbn Ziyad'a yolladı. O da Hz. Abdurrahman'ı diri diri toprağa gömdürdü.

Hicr'in şehadeti tüm sahabeyi derin bir teessüre boğ­muştu. Bu zulmü duyan Muaviye'nin Horasan Valisi Rebi Bin Ziyad mescidde toplanan halkın huzuruna çıkıp şöyle de­di:
"Ben bir dua edeceğim, siz de 'amin' diyeceksiniz. Çünkü artık yaşamanın tadı kalmadı:
-Yarabbi! Senin katında benim bir değerim, kabul edilmiş azıcık bir amelim varsa beni bu dünyadan çekip alıver.
Sırtına kefen yerini tutan bir şey giymişti. Namazı kıl­dırıp mescidden çıktı ve oracıkta vefat etti.

Kaynak:
Taberi Tarihi C.5 Sh. 275
 İmamlar ve Sultanlar – Mustafa İslamoğlu
el-Belâzürî, Ensâb'ul-Eşrâf: V, 262; et-Taberî, Târîh: III, 226; İbn Kesîr, el-Bidâye: VIII, 56; İbn Haldûn, Târîh: III, 12; Aycan, İrfan, Muâviye: s. 242
وَمَنْ يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فٖيهَا وَغَضِبَ اللّٰهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَاَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظٖيمًا

“Kim bir mümini kasden öldürürse cezası, içinde ebediyen kalacağı cehennemdir.
 Allah ona gazap etmiş, onu lânetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.”
Kur’an – Nisa 4/93

قَتْلُ الْمُؤْمِنِ أَعْظَمُ عِنْدَ اللهِ مِنْ زَوَالِ الدُّنْيَا 

“Bir mü’mini öldürmek, Allah katında dünyanın yok olmasından daha büyük bir hadisedir.”
Hz. Muhammed (sav)[1]

[1] Suyûti – Câmiu’s Sağîr C. 3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.